ENG  
2009
januar

Ministrstvo za notranje zadeve je napovedalo, da bo predvidoma februarja letos začelo izdajati dopolnilne odločbe 5975 izbrisanim.

V pripravi je zakon za vse prosilce – izbrisane, ki ne bodo prejeli odločbe, in v Sloveniji še nimajo urejenega statusa.

Ministrstvo za notranje zadeve pripravlja celostno študijo o številu zahtevkov za odškodnino.

Kampanja ponovno odpira medijski prostor za problematiko.

februar

Ministrstvo za notranje zadeve javnosti razkrije podatek, da je bilo iz registra stalnega prebivalstva Slovenije nezakonito izbrisanih 25.671 oseb in ne 18.305, kot je bilo znano do tedaj.

Kampanja v podporo reševanja problematike izbrisanih je ob 17. obletnici izbrisa kronološko prevzela ime in napovedala svoje nadaljevanje.

Ob 17. obletnici izbrisa je na Prešernovem trgu v Ljubljani potekala manifestacija v podporo reševanja problematike.

marec

Opozicijska stranka SDS je sprožila interpelacijo zoper notranjo ministrico Katarino Kresal zaradi izdajanja dopolnilnih odločb za ureditev statusa izbrisanih.

Večji del javnosti (57% vir: Politbarometer), podpira ukrepe notranjega ministrstva oz. meni, da mora vlada v primeru izbrisanih spoštovati odločbo ustavnega sodišča.

april

1. april
V državnem zboru poteka razprava o delu in odgovornosti notranje ministrice Katarine Kresal.

2. april
Nezaupnica notranji ministrici ni bila izglasovana.

Predstavniki pobude so ministrici Kresal predali podpise peticije in mnenja, ki so bili doslej zbrani v sklopu komunikacijske intervencije na tej spletni strani.

MNZ nadaljuje z izdajanjem dopolnilnih odločb. Doslej je bilo izdanih približno 1300 odločb ali polovica vseh.

Opozicijski poslanci SDS, SNS in SLS zahtevajo parlamentarno preiskavo o novem štetju izbrisanih. Koalicija predlaga še vzporedno preiskavo o odgovornosti za izbris oz. o tem, kdo je izdal nalog za izbris.